Historien

Holden Jernværk, senere Ulefos Jernværk, ble grunnlagt av riksadmiral Ove Gjedde og lensherre over Nordlandene, Preben von Ahnen den 8. august 1657. Ulefos Jernværk, som ble kjøpt av Diderik Cappelen i 1835, er i dag en av Norges eldste og mest tradisjonsrike bedrifter.

Stor ovnOppdagelsen i 1652 av jernmalm på Fen ved Norsjø (2,5 km fra Ulefoss) var starten til opprettelsen av Ulefos Jernværk. Ulefoss hadde de nødvendige forutsetninger, vannfall og god tilgang på trekull. Ulefossen hadde siden midten av 1500-tallet vært benyttet til sagbruksdrift. I moderne tid er fallet utbygd med to kraftstasjoner på til sammen 13,8 MW.

Gategods overtar
Masovnen ble slukket i 1877 og dermed opphørte råjernsproduksjonen. Støperivirksomheten og navnet levde imidlertid videre i beste velgående, med de berømte Ulefosovnene som hovedprodukt helt frem til slutten av 1950-tallet. Gategodset ble introdusert i 1952, og overtok etter hvert som det viktigste produktområdet.

Fortsatt produseres et mindre antall vedovner etter modeller fra 1766. Ovnen kan være, ikke bare Norges, men verdens eldste industriprodukt som fremdeles er i produksjon.

350 års levende tradisjon
Ulefos Jernværk har alltid hatt stabil tilgang på arbeidskraft, og er en viktig hjørnestensbedrift i Nome kommune. Enkelte familier har vært knyttet til Ulefos Jernværk i generasjoner; dette betyr mer enn 350 års levende tradisjon, erfaring og kompetanse. Sjette generasjon Cappelen sitter i dag i ledelsen av bedriften.
I 1999 ble holdingselskapet Ulefos NV AS opprettet, som består av Ulefos Jernværk AS og det finske støperiet Niemisen Valimo OY.
I dag eier Cappelen Holding AS 100%. Konsernet er ledende på gategods til det nordiske markedet, og leverer gategods i både grå- og seigjern.

Ulefos Jernværk har ca 145 ansatte, og en produksjonskapasitet på maksimalt 13.000 tonn.